poniedziałek, 22 grudnia 2014

Deep Purple w zarysie



Mówiąc o Deep Purple nie można nie wspomnieć o wcześniejszej formacji Roundabout założonej w 1968 roku w Hertfordshire (Wielka Brytania). 

Deep Purple

Grupa w składzie: Jon Lord, Ritchie Blackmore, Nick Simpler, Ian Paice, Rod Ewans. Tak zaczyna się według niektórych krytyków muzycznych historia nie tylko Deep Purple, ale także hard rocka i hevy metalu. Sami członkowie grupy mówią,  że ich muzyki nie da się jednoznacznie określić, sklasyfikować.

Deep Purple

20 kwietnia 1968 roku zespół pod nowa nazwą Deep Purple organizuje pierwszy koncert. Pierwsze dwa albumy z 1970 roku mimo sukcesu komercyjnego w USA zostały niemal niezauważone w Wielkiej Brytanii. Wcześniej  zmienia się skład, do grupy dołącza Ian Gilan (za Roda Evansa) i Roger Glover (za Nicka Simpera).

Deep Purple

To właśnie płyta Deep Purple in Rock z 1970 roku stała się początkiem hevymetalu.

Deep Purple

Na lata 1970-73 przypada największa popularność zespołu powstaje między innymi płyta Machine Head, która jest uznawana za największy sukces grupy. Szalone tempo pracy, liczne koncerty nie wpływają na dobra atmosferę wewnątrz grupy, zespól rozpada się w 1976 roku.
  
Deep Purple

Po próbie reaktywacji formacja nagrywa dwie płyty studyjne (Perfekt Strangers, The House of Blue Light). Po wielokrotnych zmianach w składzie Deep Purple cieszy się nie słabnącą popularnością. W 2002 roku odchodzi  z zespołu Jon Lord. Jak do tej pory Deep Purple to ponad 100 mln sprzedanych płyt na całym świecie, w Księdze Rekordów Guinessa zespół odnotowany był jako najgłośniejszy na świecie.

Deep Purple

Dyskografia:

    1968 - Shades of Deep Purple
    1968 - The Book of Taliesyn
    1969 - Deep Purple
    1970 - Deep Purple in Rock
    1971 - Fireball
    1972 - Machine Head
    1973 - Who Do We Think We Are
    1974 - Burn
    1974 - Stormbringer
    1975 - Come Taste the Band
    1984 - Perfect Strangers
    1987 - The House of Blue Light
    1990 - Slaves & Masters
    1993 - The Battle Rages On...
    1996 - Purpendicular
    1998 - Abandon
    2003 - Bananas
    2005 - Rapture of the Deep

Deep Purple

 Tekst: Tomasz Leszczyński



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz